Mitől alakul ki a fogszuvasodás, és mit tehetünk ellene?


Régen úgy gondolták, egy apró kártevő, a fogszú tehet a fogak elromlásáért, innen kapta a nevét a fogszuvasodás. A valóságban viszont nem ez áll a háttérben: lássuk, mitől szuvasodik a fogunk és mit tehetünk ellene.

A fogszuvasodás egy többtényezős, összetett folyamat eredménye. A szuvasodás a fog felszínétől indul befelé, a dentin irányába, és genetikától függetlenül szinte kivétel nélkül minden embert érint (az emberiség több mint 90 százalékának van lyukas foga). Elkerülni tehát nem könnyű, de a megelőzéssel, illetve lyukas fog esetén a mielőbbi fogorvosi kezeléssel hosszabb ideig fenntarthatjuk a jelenlegi állapotot, illetve megőrizhetjük mosolyunk szépségét.

Miért alakul ki a fogszuvasodás?

Evés után akár már 20 perc múlva lepedék, más néven plakk képződik a fogakon, ami kiváló táptalajt biztosít a szájban tanyázó baktériumoknak. Ezek közt vannak jó és rossz baktériumok. Utóbbiak közül egyesek a cukrok lebontása közben savas anyagot termelnek, ami olyan magas koncentrációt érhet el, hogy elkezdheti kioldani a fogak ásványianyag-tartalmát. Ha ez ritkán, kis időre fordul elő, annak a fogak még ellenállnak, de ha huzamosabb ideig fennáll, beindulhat a szuvasodás. 

A fogak romlására rásegíthet a gyakori nassolás és a megfelelő szájhigiénia hiánya, tehát étkezési és fogmosási szokásaink változtatásával is tehetünk a szuvasodás ellen.

A fogszuvasodás fázisai

Mit tehetünk a fogszuvasodás ellen? 

Nem hiába mondjuk gyakran mi, fogorvosok, hogy probléma esetén minél hamarabb érdemes minket felkeresni, ugyanis a legtöbb bajt egyszerűbben, gyorsabban és fájdalommentesebben tudjuk kezelni, ha időben elkezdjük. 

Így van ez a fogszuvasodás esetén is. Ha már akkor felismerjük a problémát, amikor még csak a kezdeti stádiumnál tart, vagyis még csak apró fehér foltok jelentek meg a fog felszínén, nem lesz szükség drasztikus lépésekre. Sőt, a helyes fogmosási technika, fluoridos fogkrém illetve ecsetelők alkalmazásával gyakorlatilag meg lehet állítani a szuvasodást. 

Ha súlyosabb a helyzet, a kezelés történhet barázdazárás (ilyenkor a fog mélyebb barázdáit zárjuk le egy fájdalommentes beavatkozással), rosszabb esetben tömés, gyökérkezelés, legsúlyosabb esetben a fog eltávolításával végződik a szuvasodás elleni küzdelem. 

Tegyünk a megelőzésért!

A legjobb persze a megelőzés lenne, amit segíthet, ha kerüljük a gyakori nassolást, mérsékeljük a cukros ételek, italok fogyasztását, vagy teljesen ki is iktatjuk a cukrot az étrendünkből, illetve ha rászokunk a napi kétszeri fogmosásra, fogselymezésre, fluoridtartalmú fogkrémek és szájvizek használatára.

Ezen kívül a félévenként esedékes fogorvosi kontroll alól sem érdemes kibújni, mert lehetőséget ad, hogy időben észrevegyük a problémát és még akkor tegyünk ellene, amikor ez fájdalommentesen és a nagyobb beavatkozásoknál költséghatékonyabban megoldható. 

Nincs még időpontja hozzánk? Keressen minket elérhetőségeink bármelyikén, várjuk szeretettel rendelőnkben! https://top-dent.hu/kapcsolat/

Foglaljon időpontot most a Top-Dent rendelőjébe, Dr. Koncz Edina és csapata szeretettel várja Önt!