Nincs egészséges fogsor ép immunrendszer nélkül


Az immunrendszer erősítése az őszi-téli időszak előtt egyébként is nagyon fontos. Mivel fogaink egészségére is hatással lehet szervezetünk természetes védekező képességének állapota, emiatt sem hanyagolhatjuk el az erősítését.

Fogaink egészségére több dolog is hatással lehet, ilyen például a táplálkozásunk és a fogápolás (vagy épp annak hiánya), de az immunrendszerünk állapotát is tükrözheti a fogsorunk. Az általános egészségmegőrzésen túl tehát a fogaink miatt is fontos, hogy erősítsük szervezetünk természetes védekező képességét. Különösen a most következő őszi-téli időszakban, például az alábbiakkal.

5 immunerősítő tipp az őszi-téli időszak előtt

1. A helyes táplálkozás nagyon fontos. Próbáljunk több sovány húst, teljes kiőrlésű gabonát, friss hazai zöldséget, vitaminokban gazdag őszi gyümölcsöt fogyasztani, például szilvát, őszibarackot vagy más csonthéjas gyümölcsöt. Közben pedig a finomított élelmiszereket, mint például a kristálycukrot minimalizáljuk. Ez immunrendszerünknek és fogaink állapotának is jót fog tenni. 

2. Itt a vitaminok ideje. Elkezdhetünk C- és D-vitamint, ásványi anyagok közül magnéziumot, cinket, kalciumot szedni. Ez utóbbi csontjaink, fogaink egészségének megőrzése miatt is kulcsfontosságú. 

„Napi egy alma az orvost távol tartja.”

3. Fogyasszunk több probiotikus ételt-italt (joghutot, kefirt, kovászos uborkát, kimchit, stb.), illetve probiotikumokat is elkezdhetünk szedni. Ezek jótékonyan hatnak a bélflórára, ami kulcsfontosságú lehet az immunrendszer hatékony működésére nézve. 

4. Próbáljunk napi 7-8 órát aludni, ami nemcsak abban segít, hogy kipihentebbek legyünk, hanem ellenállóbbá is teheti szervezetünket fertőzésekkel szemben. 

5. Ne álljunk le a sporttal! Persze, a szabadtéri sportok közül egyiket-másikat már fel kell függesztenünk, vagy beltérre kell áthelyeznünk (ilyenek például a vízi sportok), de a kellemes 18-20 fokban egy-egy kocogás, túrázás vagy séta beleférhet. A friss levegőn végzett mozgás azért fontos, hogy szó szerint edzettebbek legyünk, amikor az őszi-téli időszak kórokozóival találkozunk.

Túrázni ősszel a legjobb!

Az immunrendszer és a száj baktériumflórája

A szájflórát számos dolog befolyásolja, többek közt a táplálkozás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, illetve az immunrendszer állapota is hatással lehet rá. Ha tehát nem figyelünk oda kellően az immunrendszerünkre, és nem vesszük komolyan az őszi-téli immunerősítést, azzal felborulhat ez az érzékeny egyensúlyi állapot, ami lehetőséget ad a betegségekért felelős kórokozóknak az elszaporodásra; többek közt megnőhet a fogínygyulladás vagy a fogszuvasodás kockázata is.

Érdemes tehát figyelni egészségünkre, és az őszi-téli időszakra való felkészülés során fokozottan támogatni immunrendszerünket. Így a színes ősz és az ünnepekben gazdag tél betegségek helyett a jobbnál jobb élményekről szólhat! 

Kérdés esetén forduljon hozzánk, Dr. Koncz Edina szeretettel várja kérdéseiket!

Ha kérdése van a szájhigiénével kapcsolatban, vagy még az őszi-téli hónapok beköszönte előtt bejelentkezne a Doktornőhöz egy átfogó, fájdalommentes fogászati ellenőrzésre, vegye fel a kapcsolatot velünk elérhetőségeinken.