Nyári üdítő kisokos mindenkinek


Felfrissülést keresve sokan nyúlunk az üdítők után, nyáron különösen, de míg egyes italok nem ártanak a fogaknak, mások károsíthatják azokat.

A nagy melegben gyakrabban töltjük újra poharainkat üdítővel, ám nem mindegy, mi kerül a poharakba: nyári üdítő kisokosunkból kiderül, milyen italokkal érdemes vigyázni, és melyek azok, amelyeket viszont bátran kortyolgathatunk.

Milyen üdítők árthatnak a fogaknak?

Nagyon leegyszerűsítve, akár a hagyományos üdítőitalok, akár a gyümölcslevek közül válogatunk, szinte biztos, hogy az összetevők közt rengeteg cukrot és citrom-, valamint foszforsavat találunk. Ezek a fogzománcot károsítva elősegíthetik a fogszuvasodást. A szénsavas üdítőkben és a népszerű gyümölcslevekben található, sokszor mesterségesen előállított savak tehát a fogzománc ellenségei, ahogy utóbbiak szerves savai is.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy ezentúl mindig nemet kellene mondani egy citrusos limonádéra vagy egy frissítő sportitalra, de érdemes a fogyasztásuk után vizet is fogyasztani, ami segíthet kiöblíteni a szájüregből a savakat.

Kérjünk-e nyáron jeget az italunkba?

Ha tudjuk magunkról, hogy hajlamosak vagyunk rágcsálni a jégdarabokat, akkor inkább ne, ezek ugyanis (bizonyos esetekben) akár oda is vezethetnek, hogy egy rossz mozdulatnál letörik egy darab a fogunkból. Fogérzékenység esetén szintén érdemes kerülni a túl hideget. De ha szívószállal, óvatosan kortyoljuk kedvenc koktélunkat, tulajdonképpen nincs akadálya, hogy egy-két jégkockával tegyük teljessé az élményt.

Mit érdemes inkább kortyolni?

A színes-cukros-szénsavas üdítők érdemesebb lehet vízzel, illetve az amerikai Academy of General Dentistry egyik kutatása szerint akár zöld vagy fekete teával is csillapítani a szomjunkat. Amellett, hogy a tea finom és frissítő, magas antioxidáns-tartalma révén csökkentheti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Fontos viszont, hogy ezekbe ne tegyünk semmilyen ízesítőt, mert úgy csökkenhet a jótékony hatásuk. És ne is a készen vásárolható jeges teákat válasszuk, mert azok rengeteg cukrot és citromsavat tartalmaznak. Inkább otthon főzzük le, hűtsük megfelelő hőmérsékletre, majd fogyasszuk el kedvenc teánkat.

A tej a fogak egészségőre?

Bár sok ásványi anyagot tartalmaz, ezek nem maradnak olyan sokáig a szájüregben, hogy a fogzománc számottevően regenerálódhasson általuk, így a fogakra nincs olyan jelentős hatása a tejfogyasztásnak, de a csontok egészsége miatt érdemes étrendünk részévé tenni.

Ha ügyelünk a fogbarát táplálkozásra és arra, mit iszunk (és hogyan), fogaink akkor is elszíneződhetnek. Érdemes még a nyaralás előtt ellátogatni a fogorvoshoz, aki profi tisztítással, fogkőleszedéssel vagy fogfehérítéssel vissza tudja hozni a fogak fehérségét, így a napbarnított bőr legszebb kiegészítője a gyönyörűen ragyogó mosolyunk lehet.