Parodontológia

_

A parodontológia a fogágybetegségek diagnosztizálásával és terápiájával foglalkozik.
A felnőtt lakosság több mint 70 %-a érintett valamilyen formában ezen betegségben. A kezeletlen fogágybetegség a fog elvesztéséhez vezethet.

Téves azonban az a kialakult vélemény, hogy ez egy nem gyógyítható betegség. Az bizonyos, hogy aki érintetté válik, részese lesz egy hosszú, folyamatos együttműködésnek a parodontológusával.

Praxisunk teljes mértékben fel van készülve az ilyen esetek fogadására. A siker azonban csak úgy garantálható, ha mind az orvos, mind pedig a páciens a gyógyulást tartja a leginkább szem előtt.

A szakmai háttér adott, mivel a legújabb módszerek és anyagok birtokában vagyunk.

Mi a Parodontitis?

_

A parodontitis a dentális plakk elleni védekezés következtében kialakuló gyulladásos betegség, amely a fog megtartó szövetének megbetegedéséhez vezet.

Honnan ismeri fel, hogy Önnek parodontózisa van?

_
 • ha ínye duzzadt és fájdalmas
 • ha ínye spontán vagy fogmosáskor vérzik
 • ha ínye a fogak nyakánál visszahúzódott
 • ha úgy érzi, hogy fogai helyzete vagy helye megváltozott
 • bűzös lett a lehelete
 • ha úgy érzi, hogy fogai mozognak.

Ha úgy gondolja, hogy bármelyik fent említett tünetet többször észlelte már, vegye fel rendelőnkkel a kapcsolatot, hogy időben tudjunk segíteni, és egy esetleges egyszerűbb kezeléssel helyreállíthassuk ínye egészséges állapotát, és megmenthessük fogait!

Mit tehetek személyesen azért, hogy elkerüljem a parodontitist?

_

Miután a parodontitis létrejöttében 4 alapvető tényező játszik döntő szerepet, ezek áttanulmányozása segíthet a megoldásban.

Helyi szájüregi ok
Helyes fogápolás, fogmosási technika, szájhigiéniai gondozás, évenkénti kontroll a fogorvosánál.

Általános szervezeti ok
Immunrendszer-kutatások támasztják alá azt az elképzelést, hogy az immunsejtek is felelősek a parodontitis kialakulásában (Prof. Kawai, Forsyth intézet USA.) Irodalmi adatok, klinikai vizsgálatok utalnak arra, hogy a parodontális gyulladások, és több krónikus betegség között kapcsolat van. Számos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a cukorbetegség rizikótényezője a parodontitisnek, és megfordítva, a parodontitis rontja a vércukorszint szabályozását a cukorbetegeknél. Továbbá növeli a szívinfarktus és a stroke esélyét és a koraszülés kockázatát is. A problémát véráramban folyamatosan jelenlévő bakteriális invázió okozza. Az időben diagnosztizált és kezelt betegségek könnyebben tarthatók kordában!

Egészségtudatos magatartás
A dohányzás elkerülésével ötödére csökkentheti a parodontitis kialakulásának esélyét. Alkoholt mértékkel érdemes fogyasztani. Sportolás és stresszmentes életmód javasolt.

Táplálkozás
Az utóbbi évek kutatásai rámutattak az antioxidánsok kiemelkedő szerepére. Ezek ugyanis képesek az élő szövetet megvédeni és helyreállítani. Ahhoz, hogy a napi antioxidáns bevitelünk meglegyen, bőségesen kell friss zöldséget és gyümölcsöt (elsősorban sötét bogyókat) fogyasztani. Néhány jelentős antioxidáns: 1. C-vitamin, 2. E- vitamin, 3. A-vitamin, 4. Q10 koenzim, 5. Flavonoidok

A parodontitis kezelése

_

Mint minden kezelést, ezt is egy alapos betegvizsgálat előzi meg, aminek része a beteg részletes beszámolója a szájápolási, étkezési szokásairól, esetleges dohányzásáról, alkoholfogyasztásáról, ill. korábbi vagy jelenlegi megbetegedéseiről. Ezt követi egy panorámaröntgen-vizsgálat (amelyen az összes fogat megjelenítjük), és az orvos átfogó szájvizsgálata.

Mire terjed ki a szájvizsgálat?

_
 • az íny színére, lefutására, vérzékenységére
 • a plakk esetleges jelenlétére
 • tasakmélység mérésére
 • a fogak esetleges mozgathatóságára

Mindezen vizsgálatok alapján 3 csoportba kategorizálhatjuk a fogakat:

 • amelyre biztos számíthatunk
 • ami még megmenthető
 • amit biztos elveszítünk

Ezt követően elkészítjük a kezelési tervet, amely tartalmazza egyrészt a szükséges parodontológiai beavatkozást, másrészt az esetlegesen keletkező foghiányok miatt elkészítendő majdani fogpótlások protetikai terveit. A parodontológiai műtétek gyógyulásának ideje alatt az orvosnak többször kell találkoznia a beteggel. A tökéletes szájhigiéné ellenőrzése nélkül ugyanis nem lehet garantálni a sikert, a páciens szerepe éppen ezért kihangsúlyozott. Mindaddig évenkénti kontrollon kell részt vennie, ameddig három egymást követő vizsgálaton panaszmentes nem lesz.

 

Várjuk rendelőnkben!

328Foto

Foglaljon időpontot egyszerűen!

9200 Mosonmagyaróvár, Gyümölcsös u. 37.

0036-96/704-063

info@top-dent.hu