Sikeres fogpótlás, ápolt és egészséges fogsor – Sára története


A fogak elvesztése, rossz állapota nem csak az idősek, de a fiatalok körében is gyakori probléma. A fogászati kezelésektől való félelem, a fogorvossal szembeni bizalmatlanság vagy a drágának vélt beavatkozás miatt azonban sokan inkább nem foglalkoznak vele. Ez a viselkedés sajnos további, súlyosabb problémákhoz vezethet, amit még idejében kezelni kell.

Fogpótlásra  nem csak az idősebb korosztálynak lehet szüksége. Nem is gondolnánk, de sok esetben a fiataloknál is előfordulnak olyan helyzetek, amik a fog elvesztését vagy károsodását eredményezik:

 • egy nem várt baleset,
 • a fogak ápolatlansága és elhanyagolása,
 • a nem megfelelő étkezés
 • vagy csak szimplán, könnyen romló fogak

mind-mind a fogak sérülését, extrém esetben elvesztését jelentik.

Most egy fiatal lány, Sára történetét szeretnénk Önnel megosztani, aki több éven keresztül nem fordított kellő figyelmet a fogai ápolására, melynek következtében sajnos több fogát is el kellett távolítani.

Kedves Páciensünk, Édesanyja hosszú ideig tartó unszolására végül beadta a derekát és időpontot kért rendelőnkbe. Kérdésünkre, hogy miért várt ilyen sokáig azt mondta, hogy

„Az ember nem szeret fogorvoshoz járni. A korábbi kellemetlen élményeim miatt én is nehezen szántam rá magam, hogy jöjjek. Féltem, hogy nagyon fájni fognak a kezelések.”

Amikor Sára eldöntötte, hogy belevág a fogászati kezelésekbe, egy kikötése volt: szerette volna ő kiválasztani a fogászatot és a fogorvost. Az interneten való alapos keresés után döntött úgy, hogy felhív bennünket.

„Tetszett a fogászat oldala, hogy részletesen írtak a kezelésekről, sőt már a csapatot is előre megismerhettem. Picit olyan volt, mintha ismerős emberekkel találkoznék.”

 A sikeres fogpótlás, az egészséges fogak a páciens és a fogorvosi csapat közös munkájának eredménye. Hisszük, hogy egy személyes és baráti légkör nagyban hozzájárul ehhez a sikerhez, ezért igyekszünk már a személyes találkozások előtt megadni a kellő mennyiségű információt, hogy ez a bizalom mielőbb kiépülhessen.

Sára több problémával is küzdött, amikor megérkezett rendelőnkbe: hiányos fogsor, lyukas és elhanyagolt fogak, kellemetlen lehelet. Ezek a tünetek mind-mind a fogpótlás valamilyen fajtáját igénylik.

Sokan vagyunk, akik a fogpótlást az implantátum behelyezésével azonosítjuk. Kevesen tudják viszont, hogy a fogpótlás fajtái széles skálán mozognak a rutin beavatkozásoktól a komolyabb kezelésekig:

 1. A lyukas fogak kezelésére az egyszerűbb esztétikus tömés a megoldás.
 2. A fogak felszínének károsodását (letört fog) legtöbbször korona, vagy héj felhelyezésével kezeljük.
 3.   1-2 fog elvesztése, vagy teljes fogsor pótlása esetén kerül sor.
 4. A híd akkor nyújt megoldást, ha 1, maximum 3 fogat kell pótolni egészséges fogak közt. .
 5. A műfogsor pedig tökéletes akkor, ha a fogaink jelentős részét elvesztettük.

Miután alaposan felmértük Sára állapotát, megállapítottuk a diagnózist és közösen döntöttünk a kezelés módjáról. Egy három hónapos folyamat vette kezdetét, amely során szorosan dolgoztunk együtt, folyamatosan megbeszélve a lépéseket.

Először három fognál esztétikai tömést végeztünk el. Szerencsére ezek a fogak még egy ilyen egyszerűbb beavatkozás segítségével megmenthetők voltak. A fogtöméseket követte a híd és egy cirkon korona felhelyezése.

Az előzetes vizsgálatok során kiderült, hogy Sára egyik fogának felszíne fogszuvasodás következtében súlyosan sérült, a gyökere azonban még ép volt. A fog eltávolítását mindenképpen el szerettük volna kerülni, ezért fogtechnikusunk, Kati segítségét kértük. Az ő javaslatára cirkon korona felhelyezésére került sor. A tökéletes korona elkészítése aprólékos és precíz munkát igényel, melynek nem csak, hogy teljesen illeszkednie kell a megmaradt fogra, de esztétikailag is passzolnia kell a fogsor egészéhez.

A koronát követte a híd elkészítése, mellyel a két fog közötti hézagot szüntettük meg, több fogat pótolva. A kezelésben fogtechnikusunknak szintén nagy szerepe volt, hiszen a mintavétel után ő készítette el a tökéletesen illeszkedő új fogakat.

Az eredmény: Sára gyönyörű mosolyt és egészséges fogakat kapott.

 „Megdöbbentő, de nem is látszik, hogy a fogaim valaha feketék és betegek voltak. Hálás vagyok a doktornőnek és a csapatnak a munkájukért!”

A sikeres fogpótlás nem csak a páciens, de a fogorvosok érdeke is, ami nem jöhetne létre megfelelően képzett szakemberek, barátságos légkör és bizalom nélkül.

Ezúton is köszönjük a csapatnak Sára egészséges és ragyogó mosolyát!

Várjuk rendelőnkben!

  Mivel fordul hozzánk?

  Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

  Elfogadom, hogy a Top-Dent fogászat időnként hírlevelet küldjön számomra(Kattints a részletekért!)