Szájszárazság: 5 kérdés, 5 válasz erről a rendellenességről


A szájszárazság, vagy xerostomia egy igen kellemetlen tünet, nem pedig betegség, de hátterében állhatnak akár krónikus betegségek is. Ezt érdemes tudni róla.

Bárkivel előfordulhat, például egy meleg nyári napon, hogy úgy érzi, kevesebb nyál termelődik a szájában. De ha a helyzet hosszabb ideig fennáll, és mind az érzet, mind a tünetek leginkább a foghúzás utáni állapotra hasonlítanak, akkor ideje cselekedni. Lássuk, mit érdemes tudni a szájszárazság kialakulásáról, kezeléséről, és arról, miben segíthet egy jó fogorvos.

5 kérdés, 5 válasz a szájszárazságról

1. Mikor beszélünk szájszárazságról?

Amikor a szervezetünk nem képes az elegendő nyáltermelésre, és ez az állapot nem múlik el mondjuk a nyári meleg mérséklődésével, hanem tartósan fennáll, felmerül a szájszárazság, vagy más néven xerostomia gyanúja.

2. Mitől alakul ki?

Állhat a háttérben elégtelen folyadékbevitel, vitaminhiány vagy gyógyszer mellékhatása. De a dohányzás, a túl sok kávézás vagy a stressz is xerostomiához vezethet. A szájszárazság olykor krónikus betegség tünete is lehet, jelezhet például cukorbetegséget, anyagcserezavart, az autoimmun betegségeket is.

3. Mik a szájszárazság tünetei?

Azon túl, hogy csökken a száj nedvességtartalma, felléphet szájégés, beszédnehézség, nyelési vagy ízérzékelési probléma. A lehelet kellemetlenné válhat, a szájüregben ragacsos érzés vagy seb jelenhet meg. Vannak, akik az ajkak, a torok és a nyelv szárazságára is panaszkodnak.

4. Mit lehet tenni a hétköznapokon a szájszárazság ellen?

A nyáltermelés fokozására érdemes lehet bekapni egy cukormentes rágót vagy szintén cukormentes cukorkát. Emellett az elegendő vízfogyasztásra, a savas és csípős ételek kerülésére és a cukormentes táplálkozásra is érdemes odafigyelni. De vannak, akik a citromra, a természetes olajokkal való öblögetésre, a Cayenne-i borsra vagy az aloe verára esküsznek. És bár enyhébb esetben a fenti praktikák akár segíthetnek is, kísérletezés helyett érdemes inkább felkeresni a fogorvosunkat.

5. Általában mit javasol a fogorvos?

Ha kevesebb nyál termelődik a szájüregben, az kedvezhet a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodásának. Ezért valószínűleg a fogorvos is a minél kevesebb cukor fogyasztására fogja felhívni a figyelmet (ne adjunk táptalajt a kórokozóknak), illetve a fogak ellenállóbbá tétele miatt a fogzománc erősítését fogja javasolni. A megfelelő szájhigiéniát is biztosan kiemeli majd, esetleg meg is mutatja, hogyan kell hatékonyan tisztítani a fogközöket és a nyelvet, erre kifejlesztett eszközök segítségével (fogselyem, nyelvkaparó).

De mivel minden ember más, a szájszárazság kezelésére is személyre szabott tanácsokat tud adni a fogorvos egy személyes, alapos és fájdalommentes konzultáció során. Erre telefonon és e-mailen is be tudnak jelentkezni  rendelőnkbe, szeretettel és mindig jó hangulattal várjuk Önöket!