Új év, új mosoly: fogászati fogadalmak az új évre


Ha új év, akkor fogadalmak: jöjjön most 3 egyszerű, de fontos fogászati fogadalom, amelyeket bárki megtehet és meg is tarthat 2024-ben.

Az új esztendő új kezdetet is jelent: ilyenkor mindannyian átgondoljuk, milyen év áll mögöttünk, összegezzük céljainkat, és fogadalmakba öntjük vágyainkat, hogy a következő 365 napban elérhessük, amire vágyunk. Miért ne sorolhatnánk ide néhány olyan fogadalmat is, amelyeket fogaink épségéért, mosolyunk szépségéért teszünk saját magunknak? Az alábbiakat például kimondottan érdemes megfogadni, hiszen egyszerűek, könnyen betarthatóak, és nem is feltétlen kerülnek vagyonokba – a fókusz inkább az odafigyelésen van.

1. Új év, új fogkefe!

Érdemes visszagondolni, mikor is cseréltünk utoljára fogkefét? Pedig érdemes ezt 2-3 havonta megtenni, főleg, ha túl vagyunk egy-két megfázásos betegségen, vagy fogínyproblémákkal küzdünk, mert a kórokozók később újra problémákat okozhatnak. Biztos, ami biztos: dobjuk ki a néhány hetes fogkefét, és kezdjük 2024-et egy újjal!

Mikor kell mindenképp lecserélni a fogkefénket?

Ha a sörték már nem állnak olyan peckesen, mint új korukban, vagy ha bármilyen alaposan mostunk is fogat, utána a nyelvünket végigfuttatva a fogak felszínén még mindig lepedékesnek érezzük azokat, akkor egy nappal sem érdemes tovább halasztani a fogkefecserét.

2. Kevesebb ártalmas szokás, több odafigyelés

És itt nem arra gondolunk, hogy máról holnapra tegyük le a cigarettát, a kávét és a vörösbort, hanem inkább olyan betartható dolgokra, mint hogy többé ne a fogainkkal próbáljuk kinyitni az ásványvizes palackot, és még a legunalmasabb napokon se rágcsáljuk a tollakat az íróasztal mellett. Ami pedig az előbb említett dohányzást illeti, szép fokozatosan azért mégis érdemes leszokni róla. Nemcsak általános egészségi állapotunk miatt, hanem azért is, mert elképesztő mértékben segíti az ínybetegségek kialakulását: akár meg is duplázhatja ezek kockázatát!

Ugyanakkor érdemes egészséges szokásaink betartására még jobban odafigyelni, például igyunk naponta legalább két liter szénsavmentes ásványvizet. A vízivás segítheti a nyáltermelést, ami az étel lebontásán túl a fogak és az íny öntisztulása miatt is fontos.

3. Szenteljünk nagyobb figyelmet fogaink egészségének

Ellenőriztessük fogainkat rendszeresen. Ha pedig valami panaszt észlelünk, vagy a szűrővizsgálaton derül ki, hogy valami „javításra szorul”, ne halogassuk, mert csak egyre fájdalmasabb, illetve költségesebb lesz a dolog vége.

Nem érdemes halogatni a fogkőleszedést sem, ha pedig már egy ideje tudjuk, hogy jó lenne fogszabályzásra bejelentkezni, vagy fogpótlást kell csináltatnunk, arra is érdemes januárban időpontot kérni. A szép fogak és a ragyogó mosoly nemcsak az egészség, hanem az önbizalom szempontjából is fontosak – érdemes mielőbb tenni értük, legyen ez mindannyiunk újévi fogadalma!