Valentin-napon is vigyázzunk a fogainkra


A Valentin nap elmaradhatatlan „kelléke” a gyönyörű, ragyogó mosoly is – lássuk, mit tehetünk fogaink védelméért a szerelmesek ünnepén, illetve hogyan érdemes felkészülni a romantika ünneplésére.

Bár sokan vannak, akik nem ünneplik különösebben, a Valentin nap mégis arra csábítja az emberek többségét, hogy legalább egy romantikus estét eltöltsön a kedvesével. Sokan mennek ilyenkor vacsorázni, mások viszont inkább az otthoni bekuckózást választják, egy aranyos romantikus filmmel és egy kis nasival. Bárhogy döntünk is, fogaink épségének megőrzését ezen a napon se vegyük félvállról – főleg, mert gyönyörű mosolyunk a romantika ünnepén biztosan kiemelt szerephez is jut. Íme, néhány tipp, amit érdemes megfogadni, ha Bálint napon is vigyázni szeretnénk a fogainkra.

Valentin nap: mit fogyasszunk, és mit ne ezen a napon?

Ahogy az ünnepek általában, úgy a Valentin nap sem az önmegtartóztatásról szól. Ezen a napon természetesen jöhet egy finom vacsora, ahol próbáljunk sok friss zöldséget is fogyasztani, amelyek természetes módon tisztítják fogainkat.

A vacsora után pedig jöhet egy kis étcsokoládé, ami antibakteriális anyagokat is tartalmaz, cukrot viszont a tejcsokinál sokkal kisebb mértékben. De egy kis sajt is jó ötlet, mert foszfort, kalciumot és kazeint tartalmaz, amelyektől erősebbek lesznek a fogaink. Egy-két falat sajt a savakat is segíthet semlegesíteni a szánkban, ráadásul még nagyon finom is!

Késő este pedig egy csésze tea is remek választás: a zöld teák például olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek meggátolni a dentális plakk felépülését, és a szájüregi rákok megelőzésében is fontos szerepük lehet.

Érdemes ugyanakkor tartózkodni az alkohol és nikotin kombinációjától, mert ezek hozzájárulhatnak az íny romlásához, aminek a fogak elvesztése is potenciális következménye lehet, ráadásul a fogszuvasodást is elősegíthetik. A vörösbor és a dohányzás pedig el is színezi a fogakat, amitől éppen tartózkodni szeretnénk, a ragyogó mosoly érdekében.

Miért érdemes Valentin nap előtt felkeresni a fogorvost?

Ha már fent a gyönyörű mosolyt említettük, ajánlott lehet még a szerelmesek ünnepe előtt felkeresni a fogorvosunkat. És nemcsak azért, hogy letudjuk a féléves rutinellenőrzést (ami egyébként szintén remek ötlet), hanem azért is, mert a szakember segíthet hatékonyan felvenni a harcot a kellemetlen lehelet vagy az esetleges elszíneződések ellen. Egy fogkőleszedéssel is világosodhat a fogak természetes színe, de akár profi fogtisztítást vagy fogfehérítést is kérhetünk. Így semmi sem állhat annak útjába, hogy mosolyunkkal (újra) levegyük a lábáról azt, akiért a szívünk dobog.

Ehhez már csak a megfelelő, megbízható és szakmailag felkészült fogorvos hiányzik? Akkor ajánljuk magunkat: vegye fel a kapcsolatot velünk, és jelentkezzen be a Doktornőhöz, szeretettel várjuk rendelőnkben!